Getalskwaliteiten & Tarot

· Artikelen
Author

Getallen zijn voor ons louter getallen, kwantitatieve eenheden. Dat was in oude tijden anders. Daar beschouwde men getallen ook als symbool, dat wil zeggen als een kwaliteit. Zo is het getal 3 het getal van de vruchtbaarheid en de groei terwijl de 5 iets wezenlijks uitdrukt wat nog terug te vinden is in het woord kwintessens, het wezenlijke, daar waar het om gaat. Men beschouwde getallen als heilig. Dit komt terug in alle oude culturen van het Oosten en het Westen.
Het onderscheid tussen kwantiteit en kwaliteit in de getallenleer is vergelijkbaar met het verschil tussen spoor A en B in de alchemie en de astronomische en astrologische benadering van de werkelijkheid. Je kunt het ook de mannelijke en vrouwelijke benadering noemen. Het een kan niet zonder het ander als je de universele waarden van het bestaan wilt omschrijven en bevatten.
Vanzelfsprekend komt dit onderscheid ook terug in de Tarot zelf, de Kaballah […]

Deze verhandeling is integraal overgenomen uit De stok van Thot

De besproken kaarten zijn van het Thot-deck
Je kunt het universeel projecteren op elke traditionele Tarot

de Aeon

Ssst. Luister naar

het kind in jezelf

Lees of print de hele verhandeling

Rood hart

Dit artikel is opgedragen aan Hajo Banzhaf. Hij heeft mij in het voorjaar van 2002 met zijn mooie vertelkunst geïnspireerd het deel over de getalskwaliteiten te schrijven. Hieronder een stukje geschiedenis van het ontstaan. Onze ontmoeting heeft naast dit artikel tot de oprichting van de Erster Deutscher Tarotverband door Hajo geleid.

Brief aan Hajo Banzhaf
Brief van Hajo Banzhaf